נדל”ן ומיסוי מקרקעין

נדל"ן ומיסוי מקרקעין

מחלקת המקרקעין במשרד סרור, בן הרוש מחזיקה בניסיון עשיר ומגוון בתחום המקרקעין והנדל"ן.

רכישת דירה הינה בדרך כלל העסקה הגדולה, המשמעותית והעיקרית בחייו של אדם. בין אם מדובר על רכישת דירה מקבלן ובין אם על רכישת דירה יד שנייה, בין אם למטרת מגורים ובין אם למטרות השקעה, בעסקה במקרקעין, רכישת דירה אנו משקיעים את סכום הכסף הגדול ביותר לעומת כל עסקה אחרת בחיינו.

ביצוע עסקת מקרקעין דורשת ניסיון ומיומנות רבה, אנחנו במשרד סרור בן הרוש בעלי ניסיון רב שנים בליווי עסקאות מקרקעין מהפשוטות שבהן עד לעסקאות מקרקעין מורכבות ביותר תוך שימת דגש על הפרטים הקטנים, חישוב כדאיות העסקה מהיבטי מיסוי ומקצועיות ללא פשרות.

במסגרת פעילות המשרד הננו מעניקים יעוץ וליווי משפטי במגוון עסקאות שונות במקרקעין: עסקאות מכר מגרשים, דירות, נכסים מסחריים ואדמות חקלאיות וכך גם ברישום זכויות, הליכי פרצלציה, הסכמי שיתוף, פירוק שיתוף, הסכמי פיתוח, הליכי תכנון בנייה, חריגות בנייה ובנייה ללא היתר. אנו מטפלים באופן שוטף בכל הסוגיות מול מנהל מקרקעי ישראל, הועדות לתכנון ובנייה, ועדות ערר וכן מול רשויות מוניציפאליות.

מחלקת המקרקעין במשרדנו מלווה את הקונה ו/או הרוכש בכל שלווי העסקה משלב המו"מ ועד לרישומה בפועל, בין אם זה לקוח פרטי המעוניין לרוכש או למכור דירת מגורים ובין אם זה לקוח עסקי שברצונו לרכוש או למכור נכס מניב למסחר ותעשיה.

התהליך שלנו

אנו מאמינים כי תהליך עבודה יעיל ומקצועי הוא המפתח להשגת התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותינו. תהליך העבודה שלנו כולל את השלבים הבאים:

1. הערכת המצב

אנו נפגוש אתכם ונבחן את המצב שלכם לעומק, תוך התחשבות בנתונים האישיים והעסקיים שלכם.

2. תכנון התיק

לאחר הערכת המצב, נבנה עבורכם תכנית פעולה מותאמת אישית, שתכלול את האסטרטגיה הטובה ביותר להשגת התוצאה הרצויה.

3. הגשת התיק

אנו נדאג להגשת התיק שלכם לרשויות המס בצורה מקצועית ותוך הקפדה על כל הדרישות.

4. ייצוג מול רשויות המס

אנו נייצג אתכם בכל ההליכים מול רשויות המס, ונפעל להגן על זכויותיכם.

5. איסוף מידע נוסף

אנו נאגד מידע נוסף לחיזוק התיק שלכם, תוך שימוש בכלים ובמשאבים העומדים לרשותנו.

מיסים במקרקעין

ישראל היא אחת המדינות עם מיסוי הנדל"ן הגבוה ביותר, כאשר אלו במקרים מסוימים עשויים להגיע לאחוזים גבוהים ממחיר הדירה

ארבעה סוגי מס בדיני מקרקעין: מס שבח, מס רכישה, מע"מ והיטל השבחה.

  • מס שבח: מס שבח הוא מס שחל על המוכר בעת מכירת הנכס. אדם המוכר נכס במחיר גבוה יותר מזה ששילם עליו בעת רכישתו, צריך לשלם מס על הרווחים שלו. מס שבח הוא מס המקביל למס על רווחי הון. מס השבח בוחן את הרווח שנוצר למוכר בעת מכירת הנכס אל מול המחיר ששילם עליו בעת רכישתו ואל מול ההוצאות שהוציא עליו כדי להשביח אותו במהלך התקופה שהחזיק בו. מומלץ להיוועץ עם עו"ד בדיני מקרקעין בעל הבנה ודי במיסים.
  • מס רכישה: מס רכישה מוטל על הקונה. מס רכישה הוא מס המוטל על רכישת מקרקעין, והוא כולל מדרגות מס שונות בהתאם לגובה עלות הרכישה.
  • היטל השבחה: מס היטל השבחה מוטל על בעל הנכס כאשר מחיר הנכס עולה בעקבות פעולה תכנונית של הוועדה המקומית. פעולה תכנונית זו מעלה את שווי ערך הדירה ועל עליית שווי הדירה יש לשלם מס  היטל השבחה. מס היטל השבחה משולם בעת מכירת הדירה ומוטל על המוכר.
  • מע"מ בעסקת מקרקעין : מע"מ חל על "עסקה", קרי, מכירת נכס אשר נוכה מס התשומות שהוטל על מכירתו למוכר ועל "עסקת אקראי". מי שיכול לנכות מס תשומות הוא "עוסק" כהגדרתו בחוק, "מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו, ובלבד שאינו מלכ"ר או מוסד כספי, וכן מי שעושה "עסקת אקראי". "עסקת אקראי" הינה "מכירת מקרקעין לעוסק בידי אדם שאין עיסוקו במכירת מקרקעין".

עסקה במקרקעין – מהי?

סעיף 6 לחוק המקרקעין מגדיר עסקה במקרקעין:

"עסקה במקרקעין היא הקניה של בעלות או של זכות אחרת במקרקעין לפי רצון המקנה, למעט הורשה או צוואה."

בלשון פשוטה, עסקה במקרקעין הינה פעולה משפטית ומסחרית גם יחד הנעשית בין מוכר מרצון לקונה ברצון בגדרה עוברת זכות קניינית (להבדיל מזכות חוזית) מידי המוכר לידי הקונה.

עסקה במקרקעין יכולה להתבצע אך ורק ביחס לאחת מתוך חמש זכויות במקרקעין: בעלות, שכירות, משכנתא, זיקת הנאה וזכות קדימה. כלומר, הקניה של זכויות אחרות שאינן מבין החמש לעיל איננה עסקה במקרקעין.

מה חשוב לבדוק – שיקולים כלכליים, משפטיים, סביבתיים, חברתיים

זכויות המוכר במקרקעין

לעסקה במקרקעין היבטים ושיקולים נרחבים, ביניהם כלכליים, חברתיים, משפטיים ועוד. נוסיף לכך שבדרך כלל מדובר בעסקה המשמעותית והגדולה בחיינו והמתח הכרוך בעריכתה גובר עוד יותר.

שיקוליה הכלכליים של העסקה נוגעים לשווי השוק של הנכס בהשוואה לתמורה המוצעת, מיסי המקרקעין החלים עליה.

עסקת קומבינציה

עסקאות קומבינציה הינן עסקאות מקרקעין מורכבות המתקיימות בין שלושה גורמים: קבלן, בעל הקרקע ורוכשי דירות, אשר התחייבויותיהם תלויות ושלובות זו בזו. בפועל, מורכבת עסקת הקומבינציה מ-3 סוגים של עסקאות:

שתי עסקאות בסיס – עסקת מכר הקרקע ועסקת הבניה – הנחתמות בין הקבלן לבין בעל הקרקע.

עסקאות מכר דירות בין הקבלן לרוכשי הדירות.

בבסיס עסקת הקומבינציה עומדת ההתקשרות החוזית בין הקבלן לבין בעל הקרקע, לפיה בונה הקבלן מבנה ו/או מבנים על הקרקע ומעביר חלק מהם לרשות בעל הקרקע בתמורה לקבלת יתר הזכויות במקרקעין בחלק הנותר של המבנה ו/או המבנים, בד"כ במטרה למכרם לרוכשי דירות פוטנציאליים.

בשלב הבנייה נותר בעל המקרקעין בעלים של הקרקע כולה ואילו לקבלן רק הזכות החוזית כלפי בעל הקרקע לקבל בעתיד לבעלותו חלק מהדירות ומהקרקע. על כן, כאשר מוכר הקבלן דירות לרוכשים במהלך הבניה, מקנה להם הקבלן רק את הזכות החוזית להירשם כבעלים לאחר השלמת הבניה, רישום הבית כבית משותף בפנקס הבתים המשותפים ורישום כל דירה כיחידה נפרדת בבית המשותף.

מפאת מורכבותה של עסקת הקומבינציה עבור כל אחד משלושת המשתתפים בה (הקבלן, בעל המקרקעין ורוכש הדירה) גם כאן ואולי במיוחד כאן חשובה ביותר היוועצות בעורך דין הבקיא ברזי עסקת הקומבינציה ואשר יוכל לבצע את הבדיקות המקדימות הדרושות להתקשרות בכל אחד משלבי העסקה. כך למשל, מנקודת מבטו של רוכש הדירה חשוב וקריטי ביותר לבחון היטב את טיב ומהות זכויותיו של בעל הקרקע במקרקעין לגביהם מבוצעת העסקה ולוודא תוקפן וכשרותן באופן שהינן נקיות מכל עיקול, שעבוד, הערות אזהרה ו/או כל רישום סותר אחר. כן מומלץ לעמוד על תנאיה החוזיים של ההתקשרות בין הקבלן לבין בעל הקרקע ולוודא כי הדירה/היחידה הנמכרת לרוכש במסגרת ההסכם עם הקבלן הינה אחת מהדירות אותן זכאי הקבלן לקבל לבעלותו בהתאם להסכמות עם בעל הקרקע וכן כי אותה דירה / יחידה לא נמכרה כבר לצד שלישי אחר, בין אם על ידי הקבלן ובין אם על ידי בעל הקרקע.

תמ"א 38

במסגרת ההיערכות הכוללת של מדינת ישראל לאפשרות של רעידות אדמה, התקבלה בשנת 2005 החלטת ממשלה המאשרת את תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה  תמ"א 38.

תמ"א 38 נועדה לעודד דיירים במבנים ישנים לחזק את יסודות המבנה מפני רעידות אדמה על מנת להתאימם לתקינה החדשה הקיימת כיום וזאת תוך מתן תמריץ כלכלי. לפי תוכנית זו, ניתנים היתרים לתוספות בניה, כגון, מרפסות , חדרים, קומות נוספות שייעלו את ערך הבניין, כל זאת בכפוף לשיפוץ וחיזוק יסודות הבניין והשלד והתאמתם לתקינה החדשה.

4 תנאים נדרשים כדי שהבניין יכנס בחסות הוראות תמ"א 38:

  • מבנה קיים אשר ההיתר לבנייתו הוצא לפני ה 1 בינואר 1980.
  • אישור מהנדס המאשר כי הבניין אכן זקוק לחיזוק.
  • המבנה לא נקבע להריסה.
  • בעלי הדירות במבנה החליטו לבצע את החיזוק למבנה.

תמ"א 38/2: התיקון השני לתמ"א 38 הביא לשינוי, במקום לחזק את המבנה הקיים ניתן להרוס אותו ותחתיו לבנות בניין חדש תוך הוספת שטחים וקומות נוספות. התיקון השני לתמ"א יצא כדי ליצור אינסנטיב ליזמים לכדאיות הפרויקט.

אנחנו כאן בשבילך

קבל ייעוץ משפטי : 052-6-614-884

srorlaw@gmail.com א'-ה' 09:00 – 17:00